pr@jurimex.ua+38(044)500-79-72
Отримати консультацію
Що спільного між юридичною компанією Jurimex, національним художнім музеєм та виставкою ікон?
Повернутися в медіацентрНа головну
Що спільного між юридичною компанією Jurimex, національним художнім музеєм та виставкою ікон?
Що спільного між юридичною компанією Jurimex, національним художнім музеєм та виставкою ікон?

Сьогодні ми поговоримо з одним із найавторитетніших юристів країни у сфері податкового права – доктором юридичних наук, професором, адвокатом, почесним президентом Jurimex Данилом Гетманцевим. Його компанія святкує 15-річчя від дня заснування. Юрист розповів про початок професійного шляху Jurimex, головні челенджі та досягнення, проекти Taxlink та Bitlex, успіхи академії з податкового права TAXACADEMY, а також про плани щодо подальшого розвитку

 

– Пане Даниле, своє свято Jurimex відзначатиме в Національному художньому музеї в межах виставки ікон. Розкажіть, чим спричинений такий незвичний для юридичного бізнесу вибір?

– Свято – це ви голосно сказали (сміється – ред.). Нам лише 15 років, тобто ми ще навіть не досягли повноліття. Замість традиційного застілля з виступом зірок естради у перервах між тостами, ми вирішили допомогти Національному художньому музею з організацією виставки, яку я вважаю центральною культурною подією нашої країни у 2018 р.

– Навіть так?

– Звичайно! Адже в НХМУ виставлені ікони, писані в Києво-Братському монастирі. Київське братство – це унікальне культурне явище. Воно було організоване киянами, духівництвом і козаками за їхні ж кошти на початку XVII століття для захисту православної віри. У 1621 р. до Братства вступив гетьман Сагайдачний з усім Військом Запорізьким. У протистоянні з насаджуваним в Україні вогнем і мечем католицизму, воно стало нашим культурним, релігійним та освітнім центром у той момент, коли нація тільки формувалася. Без перебільшення, без Київського братства та аналогічних культурних центрів навряд чи сформувалася б українська нація та українська культура. Києво-Братський Богоявленський монастир відігравав визначну роль у подальшому розвитку української культури. На базі Києво-братської школи була заснована Києво-Могилянська Академія, яка сьогодні відновлена. Після революції 1917 р. монастир був зруйнований більшовиками через його унікальну роль та значущість. Ікони, писані монахами Братства (які наразі виставлені в музеї), потрібно побачити на власні очі! У більш пізній українській іконі ви не відчуєте такої енергії, такої душі художника, пензлем якого, здається, водив сам Господь!

– Вибачте за особисте запитання, не можу втриматися. Чи вірите Ви в Бога?

– Питання, дійсно, несподіване. Для мене стосунки з Богом – це не питання віри, це питання знання. У мене немає сумнівів у тому, що Він присутній у світі та в кожному з нас як творець, сенс і мета. Тому я не вірю, я точно знаю!

– Незвично чути таке від юриста, адже юристів вважають людьми прагматичними та навіть цинічними.

– Звичайно, так і є! Юрист – це людина, позбавлена ілюзій. Саме це дає мені право стверджувати те, що я стверджую.

 

– Проте Ви ж не будете стверджувати, що те, у що перетворився Jurimex за 15 років своєї роботи, є результатом молитви?

– І молитви теж, але тут скоріше «воздасться кожному по ділах його». Jurimex – це плід багаторічної титанічної співпраці команди розумних, я не маю себе на увазі (сміється – ред.), порядних і дуже працьовитих людей, об'єднаних єдиними цінностями. А ось те, що вони зустрілися в одному місці в один час, звичайно, є промислом Божим.

– Скажіть, що було найважче на початку?

– Найважче було змусити повірити в себе клієнта. Ми починали з одного клієнта, який був настільки сміливий, що доручив мені та ще двом юристам вести справи досить великого підприємства. Ось цей перший клієнт – дуже важливий. Без нього не відбувся б бізнес. Вже потім у нас з'явилися Воля кабель, TPG Nefco, Укравтодор, Modna Kasta, Bontrup, Mitsubishi, Exeltis Helthcare Sl, BCPharma, Автомагістраль, Expedition Aviation, Мотор Січ, ERV, Граніт, кілька телеканалів, банків, радіостанцій і багато інших. Через роки ми змогли успішно працювати в проектах Світового банку, ВООЗ та ЄБРР. Ось цей крок від першого клієнта до впізнаваності компанії та надійності бренду є найскладнішим.

Ще одна банальна проблема, коли ти будуєш свій юридичний бізнес з нуля – немає у кого спитати. Тобто є питання, на яке ти не можеш відповісти: «Я не знаю». Ти повинен за нього братися, але раніше ти взагалі з ним не зіштовхувався, а в книгах і законах відповіді немає. Що робити? Ти перечитуєш купу непотрібної інформації, набиваєш шишки (собі та клієнту) та врешті-решт неймовірними зусиллями вирішуєш питання, розуміючи, що якби у тебе був досвід, ти міг би це зробити набагато простіше. Це дає розуміння того, наскільки молодому юристу на першому місці роботи потрібна юридична школа, досвідчені люди, які підкажуть, допоможуть та направлять. Ця ситуація дає навіть не розуміння, а відчуття майже тваринного почуття, коли «за нами Москва», тобто ти не можеш, не маєш права здатися, ти попри все повинен вирішити питання. Багато, хто робив бізнес (не тільки юридичний) з нуля, зрозуміють, про що я говорю.

– Сьогодні в Jurimex понад 100 юристів, у тому числі 30 адвокатів. Чи вдалося Вам сформувати школу?

– Звичайно! Я з впевненістю можу сказати про те, що у нас створено кілька напрямків, які ми можемо умовно назвати юридичними школами. Практику litigation очолює Ніна Кучерук – один з найкращих спеціалістів у судовому процесі. Це не лише моя думка, це думка колег і навіть суддів, для яких вона читає лекції в Національній школі суддів України. IT і медіа-право очолює наш керуючий партнер Юрій Крайняк та Оксана Єфімчук. За останні 3 роки не було жодного законопроекту, прийнятого парламентом у сфері IT і медіа без експертного супроводу Jurimex. У далекому 2003 р. (рік заснування Jurimex – ред.) ми навіть не могли про це мріяти! Кримінальну практику очолює Андрій Іванець. Ця практика налічує 12 адвокатів, які спеціалізуються лише на кримінальних справах. Останнім часом держава дбає про те, щоб у них було багато цікавої роботи (сміється – ред.). Далеко не все, що вони роблять, можна розповідати публічно. Однак, безсумнівно, це вже школа, що має свої розробки, практики та безцінний досвід.

До того ж у нас найкрутіші фахівці в багатьох індустріях. Це не лише наш традиційний туризм (А. Антоненко) та «ігорка» (С. Грищенко), це будівництво (Л. Питель), банківське право і фінансовий сектор (С. Кибець), державно-приватне партнерство (Ю. Коваль), авіабудування (А. Антоненко), сільське господарство (С. Кибець), трудові спори (В. Цінчік) та багато іншого.

– А також, звичайно, податки...

– Так, наша податкова практика широко відома на ринку. Цим напрямком керує Віта Форсюк. Наші податкові адвокати пишуть книги та статті, виступають на конференціях і семінарах. Зокрема, спільно з Асоціацією податкових радників ми реалізуємо проект TAXACADEMY. Ми розробляємо законопроекти, готуємо правові позиції, надаємо висновки з питань оподаткування, а також ведемо податкові спори щодо всіх без винятку податкових питань. Вже другий рік поспіль ми успішно проводимо тренінг з оподаткування для суддів адміністративних судів.

До слова, до 15-річчя Jurimex ми підготували видання 3-х нових книг з оподаткування, дві з яких вже побачили світ. Тепер в нашій податковій серії вже 7 книг, а загалом у портфелі компанії 10 видань.

– Який сьогодні обсяг Вашої податкової практики?

– Я не хотів би «козиряти» цифрами, але тільки одних висновків з різних питань оподаткування наші фахівці готують близько 50-ти на місяць. До того ж їх кількість постійно зростає. Це не беручи до уваги судові та адміністративні провадження, які ведуть наші юристи. Загалом, практика налічує близько 30-ти юристів та адвокатів.

– Чи допомагає Вашій юридичній податковій практиці посада в Академічному комітеті Європейської асоціації податкових професорів?

– Безперечно! Спілкування з елітою європейського податкового права збагачує кругозір, формує світогляд, надає можливість подивитися на розвиток нашого оподаткування на кілька років уперед та зрозуміти світові тренди. Це дуже допомагає в законопроектній роботі. Ти спілкуєшся однією мовою з європейським бізнесом та з колегами-юристами, розуміючи їхні тренди, проблеми та варіанти їх вирішення.

– Чому Ви єдиний представник від України в цій організації?

– Важко сказати, у нас є багато талановитих професорів, які збагатили б Асоціацію своєю присутністю. Мабуть, далося взнаки незнання мови та певний психологічних бар'єр, який дуже складно подолати.

– Ваш проект Taxlink знає не лише юридичний, але й фінансовий та бухгалтерський ринок. Вам вдалося поєднати юриспруденцію з ІТ-технологіями. Про це багато хто говорить, але вдається зробити одиницям. Ви задоволені результатом?

– На жаль, результатом похвалитися не можу, оскільки того результату, який поставила собі команда, поки що немає. Ми хочемо включити в Taxlink все фінансове право – це був таргет на 2018 р., який нам не вдалося виконати. Наразі у нас є все оподаткування, митне, пенсійне, трудове, валютне законодавство і судова практика, описані в аналітичних матеріалах, але немає аналітики по банківському та бюджетному праву. Робота над ними зайняла більше часу, ніж передбачалося. Ми сподіваємося, що виведемо їх в наступному році та зможемо завершити структурне формування проекту, розпочавши роботу над деталями.

– Не будьте скромним, Taxlink вже став яскравим явищем в податковому житті країни, незважаючи на експансію інших подібних ресурсів. В чому ж Ваш секрет?

– Так, у нас вже більше ніж 7 тисяч передплатників і близько 1 тисячі клієнтів-юросіб. Динаміка позитивна. Думаю, секрет у предметі, в тому матеріалі, який надає можливість вільно орієнтуватися в оподаткуванні без податкового юриста. Наприклад, ви – юридична компанія і вашим клієнтам необхідні консультації з оподаткування. Однак податкове право – це дуже складна і динамічна галузь. Навіть якщо ви можете собі дозволити податкового юриста, ви не зможете повністю гарантувати якість його роботи, оскільки це дуже специфічні правовідносини. Тут вам на допомогу приходить Taxlink. Зайшовши до Податкового кодексу, ви одразу можете отримати вичерпну відповідь на будь-які запитання. Навіть якщо якесь питання за більше ніж 3 роки роботи ми не описали, ви можете до нас звернутися та отримати швидку і якісну податкову консультацію. Таким чином, за невеликі гроші ви вирішуєте для себе надзвичайно важливе завдання. До речі, це не заважає вам продовжити пошук податкового юриста і знайти його, якщо вам пощастить. Також це стосується бухгалтерів та інхауз-юристів. Навіщо додаткова одиниця, якщо є Taxlink? Тому мені не зовсім зрозуміло, чому іноді Taxlink порівнюють з Лігою. Їх не можна порівнювати, в нормальному юрвідділі або юрфірмі мають бути обидва продукти.

– Передплатниками Taxlink є навіть юрфірми?

– Серед наших передплатників і клієнтів дуже багато юридичних та аудиторських фірм. Звичайно, ми не називаємо імена (про це укладаємо договір), але можу сказати, що близько половини компаній з Топ-50 вашого рейтингу є нашими клієнтами.

– В минулому році Jurimex стрімко увірвався в інфраструктурні проекти. Розкажіть про це докладніше.

– Насправді, в минулому році Jurimex почав пожинати перші плоди своєї багаторічної роботи, які стали публічними. Наприклад, у травні 2017 р. ми пліч-о-пліч з такими світовими гігантами як Royal Haskoning DHV і Rebel International BV успішно презентували Світовому банку звіт щодо впровадження концесії в Херсонському морському торговельному порту, а також сформували можливі моделі залучення інвестицій у відновлення шлюзів та днопоглиблювальні роботи Дніпра.

Світовий банк був задоволений результатами нашої роботи, тому залучив нас до проекту з навчання представників міністерств, політика яких так чи інакше стосується сфери інфраструктури. Також варто відзначити проект з Європейським банком реконструкції та розвитку в Дніпрі. Працюючи над цим проектом з 2015 р., ми підготували три альтернативні моделі з детальними алгоритмами впровадження єдиного електронного квитка в усіх видах громадського транспорту.

Окрім того, ми активно беремо участь у розробці стратегій розвитку авіаційного транспорту та аеропортів, обговоренні законопроекту «Про особливості регулювання діяльності авіаперевізників». Якщо основні повітряні ворота країни вже відчули на собі реконструкцію та модернізацію, приурочену до Євро-2012, то авіапром з найпотужнішою виробничою та інтелектуальною базою просто жадає інвестицій, які будуть можливі лише за умови реформ і держпідтримки.

– Скажіть кілька слів про плани на майбутнє.

– Планів безліч! У нас багато нових задумів і проектів. Однак, на мою думку, для Jurimex зараз важливо довести до досконалості розпочаті напрямки та проекти. Bitlex – проект для лоукост-юридичних послуг лише почав ставати на ноги. Наша команда провела титанічну роботу над проектом і сьогодні важливо конвертувати напрацьований потенціал в реальний дохід, гідний проектів в ІТ-сфері.

У цьому місяці ми випустили другий набір TAXACADEMY. Вже почався новий набір на наступний курс. Ми не очікували такого попиту на продукт. Найімовірніше, ми відкриємо додатковий курс, а також проведемо TAXACADEMY в регіонах. Нас про це дуже просять. Люди цінують якість матеріалу. Ми категорично відмовилися від продажу виступів та, навпаки, платимо нашим спікерам. Тепер ми можемо обирати кращих з кращих і дати людям дійсно те, що вони хочуть.

Jurimex відкрив для себе багато напрямків, в яких ми плануємо активно розвиватися: фармацевтика, ДПП, авіабудування, банківське право та ін. Вже не кажучи про розвиток тих напрямків, які є одними з найкращих в Україні.

– Починаючи з Jurimex у 2003 р., Вам вдалося створити цілий світ взаємопов'язаних брендів...

– Це не моя заслуга, це результат роботи команди. Дійсно, сьогодні в групі компаній активно функціонує 7 брендів-напрямків, які взаємно доповнюють одне одного, охоплюючи майже весь ринок юридичних послуг. Безперечно, нам потрібно ще багато працювати, для того щоб проекти відповідали тим таргетам, які ми визначили. Ми розуміємо, що все ще на початку шляху.

– Насамкінець, що Ви можете побажати тим, хто ще на початку шляху? Хто тільки будує свій бізнес, дивлячись на Вас?

– Попереду важкий, складний, але цікавий шлях. Для того щоб його пройти, необхідно мати завзятість, силу волі та терпіння. Саме цього хочеться побажати. А про те, що потрібно робити, я вже говорив у попередніх інтерв'ю: працювати, молитися і багато читати. Тоді ви усього досягнете!

Попередня Наступна
19.11.2018
Виставка «ЯВЛЕННЯ. Пам’ятки Братського монастиря»
23.11.2018
Юрист Jurimex Віта Цінчик успішно відстояла в суді інтереси клієнта зі скасування штрафу
Дивитися всі публікації
Юристи аналізують події в Україні та за кордоном
Підписуйтесь, щоб не пропустити важливе