pr@jurimex.ua+38(044)500-79-72
Отримати консультацію
Виставка «ЯВЛЕННЯ. Пам’ятки Братського монастиря»
Повернутися в медіацентрНа головну
Виставка «ЯВЛЕННЯ. Пам’ятки Братського монастиря»
Виставка «ЯВЛЕННЯ. Пам’ятки Братського монастиря»

З нагоди  15-річчя з дня заснування провідна юридична компанія України «Jurimex» разом із Національним художнім музеєм України представляє найбільшу культурну подію року – виставку «ЯВЛЕННЯ.  Пам’ятки Братського монастиря».

        Братський монастир було засновано 1615 року на землях міщанки Анни Гулевичівни-Лозчини. Соборну Богоявленську церкву закладено в 1620 році гетьманом Петром Сагайдачним у центрі площі. Вона була збудована в найкращих традиціях українського народного зодчества.
Києво-Братський монастир став не просто унікальним культурним явищем XVII століття, а швидко перетворився на колиску української культури, заклавши передумови для її становлення та розвитку надалі. До братства вступили багато міщан, шляхти та духовників, а у 1620 році і Петро Конашевич-Сагайдачний з усім Військом Запорозьким. У середині XVII століття братство перетворилося на український освітній, службовий, культурний центр, оплот боротьби за православну віру.

 Без діяльності братства, що утримувалось за рахунок внесків братчиків, неможливо уявити розвиток української культури та становлення української нації.

Вчені довгий час вважали, що  після знесення у 1935 році Богоявленського собору Києво-Братського монастиря на території Києво-Могилянської академії усі пам’ятки з нього були знищені. Тож серія атрибуцій і публікацій ікон із Братського монастиря, що відбулася в 1999-2000-х роках, стала справжньою сенсацією. Ікони ідентифікували в колекціях Національного художнього музею України та Національного Києво-Печерського заповідника.

З`ясувалося, що в 1934 році перед знесенням Богоявленського собору ікони передали до Всеукраїнського музейного містечка на території Києво-Печерської лаври. За невідомих обставин в кінці 1930-х років чи під час Другої світової війни вони опинилися (крім однієї) в Національному художньому музеї України, де по війні були взяті на облік як твори невідомого походження і до початку 2000-х років зберігалися нерозпізнаними. За етапом їхньої поступової ідентифікації в 1999-2009 роках настав етап реставрації і дослідження, тож нині музей вперше представляє їх на огляд.  

Головні експонати виставки «Явлення. Пам’ятки Братського монастиря» – п’ять барокових ікон,  серед них чудотворна Богоматір Братська, з якою пов’язано безліч легенд,  чотири срібні ризи до них, що являють собою чудові зразки київської школи золотарства 17 століття, рака для мощей, напрестольні хрести – реставрувалися близько 10 років. Пам’ятки демонструють високий мистецький рівень київської школи в іконописі, гравюрі, металопластиці.

Проект «Явлення. Пам’ятки Братського монастиря» залучає сучасні технології для втілення інновативних підходів до експонування творів ключового для українського мистецтва періоду – доби козацького бароко.

 

Попередня Наступна
21.08.2018
Ніна Кучерук успішно захистила інтереси клієнта у спорі з Латвійською компанією
21.11.2018
Що спільного між юридичною компанією Jurimex, національним художнім музеєм та виставкою ікон?
Дивитися всі публікації
Юристи аналізують події в Україні та за кордоном
Підписуйтесь, щоб не пропустити важливе