pr@jurimex.ua+38(044)500-79-72
Отримати консультацію
Юристи Jurimex та експерти судової практики визначили проблемні аспекти податкових спорів у судах
Повернутися в медіацентрНа головну
Юристи Jurimex та експерти судової практики визначили проблемні аспекти податкових спорів у судах
Юристи Jurimex та експерти судової практики визначили проблемні аспекти податкових спорів у судах

Сьогодні, 6 квітня 2017 р., в залі Вищого адміністративного суду України за участі суддів, юристів та науковців відбулось засідання круглого столу стосовно актуальних проблем адміністративного судочинства в податкових спорах.

«Судова практика у податкових спорах формується досить повільно. З урахуванням динаміки змін до податкового законодавства ВАСУ просто не встигає сформувати практику до того часу як норми законодавства знову зміняться. Саме тому податкові спори потребують професійного обговорення», - окреслив проблематику президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев.

За його словами, популярними в минулому році були спори стосовно бюджетного відшкодування ПДВ, функціонування системи електронного адміністрування ПДВ, оподаткування ПДФО прощеного боргу, податку на майно тощо. Не обійшли увагою експерти і позицію Верховного Суду України стосовно фіктивності, яку вже неодноразово критикували як юристи, так і самі судді. Докладно це питання висвітлив у своїй доповіді радник голови ВАСУ Антон Поляничко, який також зазначив, що суддям адмінсудів вже зараз потрібно готуватись до появи з 1 липня нової категорії справ – оскарження рішень комісії ДФС стосовно відмови у реєстрації податкових накладних. Це в свою чергу стане результатом запуску механізму блокування реєстрації податкових накладних, який з 1 квітня вже працює в тестовому режимі.

Втім, ситуацію, що склалась, потрібно змінювати, вважає CEO Taxlink Віта Форсюк, яка, зокрема, зазначила, що суд перетворили на контролюючий орган, який замість того, щоб встановлювати правомірність рішення, займається встановленням факту. «В результаті платник податків змагається не з контролюючим органом, а з судом», - зауважує юрист.

Окрім того, слід мати на увазі кілька моментів – реєстрацію у парламенті проекту нового Кодексу адміністративного судочинства та низку структурних змін в ДФС: від передачі контрольно-перевірочної роботи на обласний рівень до ліквідації юридичних осіб ДФС на обласному рівні. На це увагу учасників круглого столу звернули суддя Окружного адмінсуду Києва Руслан Арсірій та начальник ГУ ДФС в м. Києві Людмила Демченко відповідно.

Попередня Наступна
23.03.2017
Верхона Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» розроблений юристами Jurimex
12.04.2017
Роз'яснення поняття податкового "резидентства" і мобільності
Дивитися всі публікації
Юристи аналізують події в Україні та за кордоном
Підписуйтесь, щоб не пропустити важливе