pr@jurimex.ua+38(044)500-79-72
Отримати консультацію
Юристи вказали суддям на проблемні аспекти застосування ПК
Повернутися в медіацентрНа головну
Юристи вказали суддям на проблемні аспекти застосування ПК
Юристи вказали суддям на проблемні аспекти застосування ПК

2 травня 2017 р. в Києві відбувся семінар для суддів адміністративних судів з питань особливостей застосування Податкового кодексу України. Юристи та адвокати привернули увагу суддів до окремих «болісних»  питань застосування ПК – від спорів, пов’язаних з функціонуванням системи електронного адміністрування ПДВ, до спрощеноъ системи оподаткування і транспортного податку.

Як відзначали майже всі учасники семінару, значні надії на вирішення низки проблемних моментів покладаються на проект нового Кодексу адміністративного судочинства, який знаходиться на розгляді у ВР, та новий склад Верховного Суду. Не менші надії представники юридичної спільноти покладають і на світоглядну позицію самих суддів.

Одна з перших проблем, про яку згадали доповідачі, стосується доказування. Як зауважує адвокат, старший юрист ЮФ SayenkoKharenko Олександр Марков, окремі питання по доказах вирішує проект нового КАСУ, але, звісно, ж не всі. Серед проблем, над вирішенням яких слід задуматись, юрист звернув увагу на відсутність єдиного підходу до преюдиціальності, «презумпцію недостовірності» первинних документів, допустимість відомостей досудового розслідування тощо. У продовження теми новел проекту КАСУ Ніна Кучерук, керівник практики судових спорів та арбітражу ЮК «Jurimex», нагадала суддям про ті нові інструменти, що передбачені законопроектом. Це, зокрема, механізм відповідальності за зловживання процесуальними правами, за яке каратимуть як штрафом, так і покладенням на сторону судових витрат незалежно від її виграшу у спорі.

Заглиблюючись далі в тему, юристи окреслили також проблемні моменти щодо справляння транспортного податку та регулювання спрощеної системи оподаткування. Ці питання для суддів аналізували Віта Форсюк, CEOTaxLink, та Костянтин Чарторийський, експерт TaxLink. Як зауважила В. Форсюк, у частині транспортного податку суддям слід вирішити: може справлятись такий податок за відсутності рішення органів місцевого самоврядування або ж у разі прийняття відповідного рішення з порушенням принципу стабільності. К. Чарторийський водночас звернув увагу суддів на деякі суперечливі аспекти, пов'язані з платниками єдиного податку. Зокрема, мова йшла про судову практику в частині можливості перебування адвоката на спрощеній системі та анулювання реєстрації платника єдиного податку.

У свою чергу Данило Гетманцев, професор кафедри фінансового права юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка, проаналізувавши проблемні питання судової практики з питань роботи СЕА ПДВ, радить суддям приготуватись до появи нової категорії спорів. Мова йде про спори, пов’язані із зупиненням реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. За його словами, ця судова практика може стати такою ж болючою, як і практика, що свого часу склалась у зв’язку зі стартом роботи СЕА ПДВ.

Розказали суддям і про міжнародні тенденції у трансфертному ціноутворенні: експерт TaxLink Євгеній Сокур детально розповів про знакові рішення щодо ТЦ в низці країн – від Австралії до Аргентини і Франції. Інший експерт TaxLink – Юрій Крайняк – зупинився на особливостях податкової кваліфікації використання об’єктів права інтелектуальної власності. Юрист докладно розповів про особливості визначення платежів як роялті та, відповідаючи на питання, пояснив, що обмежень щодо застосування програми 1С наразі немає.

Семінар організовано Національною школою суддів України разом з TaxLink, ВАСУ та Асоціацією податкових радників. 

Попередня Наступна
21.04.2017
Лідери практик Jurimex отримали нагороду «Вибір клієнта»
25.05.2017
Участь юристів "Jurimex" в III Національному форумі з підтримки експорту
Дивитися всі публікації
Юристи аналізують події в Україні та за кордоном
Підписуйтесь, щоб не пропустити важливе