pr@jurimex.ua+38(044)500-79-72
Отримати консультацію
Зустріч бізнес-активу Федерації роботодавців України з Головою ДРС Ксенією Ляпіною
Повернутися в медіацентрНа головну
Зустріч бізнес-активу Федерації роботодавців України з Головою ДРС Ксенією Ляпіною
Зустріч бізнес-активу Федерації роботодавців України з Головою ДРС Ксенією Ляпіною

У Федерації роботодавців України відбулася зустріч з Головою Державної регуляторної служби України Ксенією Ляпіною та в.о. Голови Держгеонадр Олегом Кирилюком, присвячена актуальним питанням здійснення державного нагляду (контролю), видачі ліцензій та інших дозвільних документів.
На зустрічі також була присутня Віта Цінчик (отметить в фейсбук) – керівник практики трудового права Jurimex.
Тема дійсно «гаряча», адже з 1 січня 2019 року втратив чинність Закон «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», яким було введено мораторій на перевірки суб'єктів господарювання. Тому важливо, щоб відновлення заходів державного нагляду (контролю), як, власне, і процес оформлення та видачі дозвільних документів, не перетворилися на суцільний тиск на бізнес.   
Під час зустрічі були також розглянуті кейси конкретних підприємств стосовно здійснення заходів державного нагляду (контролю), а також були обговорені найактуальніші питання.       
Під час виступу Віта Цінчик порушила актуальне питання:  Чи мають повноваження інспектори праці не прирівнювати цивільно-правові договори до трудових договорів, які надалі стають підставою притягнення суб'єкта господарювання до фінансової відповідальності та накладення штрафу в розмірі 30 мінімальних з\п за кожний укладенний цивільно-правовий договір?    
Ксенія Ляпіна вказала, що інспектори праці не наділені повноваженнями тлумачити на власний розсуд характер правовідносин між сторонами цивільно-правового договору, адже трудове законодавство регулює виключно процес трудової діяльності, питання її організації. Недійсність правочину прямо не встановлена законом, але якщо одна зі сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним. Таким чином, у разі неспростування презумпції правомірності договору всі права, набуті сторонами правочину за ним, повинні безперешкодно здійснюватися, а створені обов’язки підлягають виконанню. 

Попередня Наступна
30.01.2019
Засідання робочої групи з питань медіа та комунікацій з представниками профільних комітетів Верховної Ради України
03.06.2019
Компанія "Jurimex" акредитована як юридичний радник з питань правосуддя та адвокатури
Дивитися всі публікації
Юристи аналізують події в Україні та за кордоном
Підписуйтесь, щоб не пропустити важливе