pr@jurimex.ua+38(044)500-79-72
Отримати консультацію
Відкрите засідання на тему: «Автономізація державних закладів охорони здоров’я»
Повернутися в медіацентрНа головну
Відкрите засідання на тему: «Автономізація державних закладів охорони здоров’я»
Відкрите засідання на тему: «Автономізація державних закладів охорони здоров’я»

В процесі активного впровадження медичної реформи актуальності вже набуває питання автономізації державних закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), в тому числі національних лікарень які надають високоспеціалізовану медичну допомогу населенню. Не дивлячись на те, що фінансування спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги за державною програмою медичних гарантій заплановано з 2020 року, розпочати процес автономізації  державні ЗОЗ, які її надають, можуть і в 2018 році скориставшись при цьому пільгами законодавства.

Саме тому для формування єдиної стратегії автономізації державних ЗОЗ, вирішення проблемних питань, що виникають в  її процесі,  та  з метою відкритого діалогу між керівниками лікарень, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством фінансів України, депутатами  підкомітетом з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я було ініційовано проведення відкритого засідання на тему: «Автономізація державних закладів охорони здоров’я», яке відбулось 14 березня 2018 року. Юридичним партнером заходу виступила юридична компанія Jurimex, партнер якої, Марина Слободніченко, є співавтором Закону про автономізацію. Група юристів Jurimex спеціалізується на процесах автономізації закладів охорони здоров’я, надаючи зокрема практичну підтримку  в підготовці до таких процесів НДСЛ «Охматдит»

Захід модерувала народний депутат України, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська. В обговоренні проблемних аспектів автономізації державних закладів охорони здоров’я взяли участь Костянтин Яриніч – народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Павло Ковтонюк – заступник Міністра охорони здоров’я України, представники Міністерства фінансів України. Активну позицію висловили також представники державних закладів охорони здоров'я, які вже зіштовхнулися з проблемними аспектами автономізації, реалізуючи пілотний проект і поділилися власним досвідом.

Особливу увагу під час дискусії в рамках відкритого засідання було приділено наступним питанням, розкриття яких коментував в тому числі і Любомир Питель, партнер Jurimex, у своїй доповіді

переваги проведення автономізації в 2018 році (пільговий період). Зокрема, розпочавши процес реорганізації в 2018 році заклади охорони здоров’я не зобов’язані проводити оцінку майна. Кредитори лікарень, що реорганізуються в 2018 р., не вправі вимагати від них виконання незабезпечених зобов'язань, припинення або дострокового виконання зобов'язання або забезпечення виконання зобов'язання. Також при зміні боржника у зобов’язанні не вимагатиметься згода кредиторів таких ЗОЗ.
особливості фінансування державних закладів охорони здоров’я в умовах медичної реформи. Проблемними та не вирішеними залишаються питання збереження і забезпечення обсягу фінансування реорганізованих закладів охорони здоров’я на рівні що дозволятиме лікарням покрити необхідні витрати як на закупівлю ліків, високовартісного медичного обладнання, так і на гідний рівень заробітної плати,  комунальні послуги та інші адміністративні витрати.  
переоформлення ліцензій та дозвільних документів лікарень, що вимагатиметься в зв’язку з реорганізацією. Було запропоновано проініціювати відповідні зміни до законодавства з метою спрощення формальних процедур.

Любомир Питель звернув увагу присутніх на юридичні ризики при реорганізації та запропонував способи їх мінімізації. Презентував покрокову дорожню карту процесу автономізації державних закладів охорони здоров’я.  

Також у засіданні взяли участь Данило Гетманцев – почесний президентюридичної компаніїJurimex та Марина Слободніченко – партнер юридичної компанії Jurimex. В рамках відкритого засідання, здійснювався обмін думками,  надавались  експертні висновки, та відповіді на практичні питання, що виникатимуть в процесі автономізації державних ЗОЗ.

 

Попередня Наступна
12.03.2018
Любомир Питель обраний секретарем Експертної ради при Міністерстві інфраструктури України
27.03.2018
До рейтингу найуспішніших жінок-юристів Ukrainian Women in Law 2018 потрапили Марина Слободніченко та Віта Форсюк
Дивитися всі публікації
Юристи аналізують події в Україні та за кордоном
Підписуйтесь, щоб не пропустити важливе