pr@jurimex.ua+38(044)500-79-72
Отримати консультацію
Юрист компанії Jurimex Марія Поліщук взяла участь у засіданні круглого столу
Повернутися в медіацентрНа головну
Юрист компанії Jurimex Марія Поліщук взяла участь у засіданні круглого столу
Юрист компанії Jurimex Марія Поліщук взяла участь у засіданні круглого столу

Юрист компанії Jurimex Марія Поліщук взяла участь у засіданні круглого столу, організованого АМК України під керівництвом Глави АМК Юрія Терентьєва, першого заступника Марії Ніжнік, за участю державних уповноважених Анни Артеменко, Світлани Панаіотіді, директора Департаменту конкурентної політики АМКУ Віктора Талах та ін.

Захід був присвячений обговоренню спірних питань рекомендаційних роз'яснень щодо застосування положень частини другої та п'ятої статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції», частини першої та другої статті 21 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», схваленого Комітетом 21 липня 2015 року.

Ключовими моментами, які викликали жваву дискусію учасників круглого столу, стали питання:

- про правовий статус документа (обов’язковий чи рекомендаційний);

- про терміні його дії (тимчасовий чи без строку дії); 

- про економічний масштабі правопорушень і його вплив на розмір штрафних санкцій.

Цікавість учасників привернуло також положення про, так звану, «амністію» порушників. Згідно п. 14 Рекомендаційних роз’яснень, суб’єкти господарювання, які вчинили концентрацію без дозволу АМКУ, але протягом першого півріччя з моменту опублікування Роз’яснень звернулись в АМКУ за дозволом, до них буде застосований штраф у розмірі 1200 НМДГ, а до тих, що звернулися «з повинною» в другому півріччі – 6000 НМДГ, якщо штраф розрахований в загальному порядку не буде меншим. АМКУ розраховує, що такий вияв лояльності стимулює порушників «узаконити» свої дії, і одночасно, завдяки цим зверненням, дозволить акумулювати інформацію про відносини контролю груп суб’єктів господарювання в електронній базі АМКУ.

Крім того, важливим з точки зору представників юридичних компаній та бізнес-співтовариств, є встановлення не тільки максимальної, а й мінімальної межі штрафних санкцій. У такому випадку, суб'єкти господарювання отримають впевненість у тому, що відповідальність порушника їх прав не стане символічною і, відповідно, стимул частіше звертатися до органів АМК за захистом. Не менше уваги привернув також питання числового виразу «від і до» пом'якшуючих та обтяжуючих обставин при розрахунку розміру штрафу. При цьому, представники АМК висловили необхідність залишити за собою дискреції у визначенні остаточного розміру санкцій, щоб не дати можливості порушникам завчасно враховувати його в «кошторисі» правопорушення або покладати на споживача. Також піднімалося питання про проблеми розвитку судової практики в сфері конкурентного законодавства і необхідність стимулювання цього процесу шляхом вдосконалення нормативно-правової бази.

Юрій Терентьєв повідомив, що остаточний текст документа буде розроблений і прийнятий до 15.09.2015 року.

 

 

Попередня Наступна
05.08.2015
Юристи компанії Jurimex взяли участь у дискусії організованій АПУ
09.09.2015
Юрій Крайняк взяв участь у круглому столі в рамках KIEV MEDIA WEEK
Дивитися всі публікації
Юристи аналізують події в Україні та за кордоном
Підписуйтесь, щоб не пропустити важливе